24 maj 2009

Vattenskader

Vattenskador

Vattenskador inträffar mer än fyra gånger oftare än inbrott och kostar mer än bränder, inbrott och stormskador tillsammans.

”När treårige Emil kom hem och fick se innertaket i vardagsrummet nedrivet, möblerna utburna i garaget, en genomvåt heltäckningsmatta i lekrummet och torkfläktar överallt blev han konfunderad över hur framtiden skulle te sig.”


Det är verkligen inte bara lille Emil Andersson* som tvingats betrakta den förödelse som vanligt vatten kan orsaka. Vattenskador är faktiskt tre gånger vanligare än bränder i hemmen och inträffar mer än fyra gånger oftare än inbrott. Kostnaderna för vattenskadorna i vårt land är högre än kostnaderna för bränder, inbrott och stormskador tillsammans. Att försäkringsbolagen gärna ser vattenskadesäkra tappvattensystem är lätt att förstå.

Det livgivande vattnet och dess system behövs i våra hem. Det gäller dock att göra allt för att hålla det på rätt ställe.

Visste du att vattenskador ...

  • är tre gånger vanligare än bränder i svenska hem.
  • drabbar villaägare mer än fyra gånger oftare än inbrott.
  • är sexton gånger vanligare än skador på grund av åsknedslag, hagel eller storm.
  • kostar mer än inbrott, bränder och stormskador tillsammans.
  • inträffar över 75.000 gånger varje år.
  • kostar samhället 5 miljarder kronor årligen.

Ovanstående uppgifter är hämtade ur VVS I:s Vattenskadeundersökning och statistik från Sveriges Försäkringsförbund.

Fakta om vattenskadorna i vårt land talar sitt tydliga språk. Med Uponor Tappvattensystem PEX går de att förebygga.

Speciellt vid nybyggnation borde det vara en självklarhet att använda de material och metoder som finns. Med Uponor Tappvattensystem PEX kan du eliminera de vanligaste orsakerna till läckage:

  • Korrosion - vattenrör som rostar eller ärgar sönder.
  • Frysning - rör som spricker när vattnet fryser.
  • Läckande kopplingar - inte perfekt utförda från början eller monterade så att eventuellt läckage inte omedelbart upptäcks.

Frågor och svar -golvvärme

Q: Hur får jag ett pris på vad golvvärmen i mitt fall skulle kosta?
A:

Kontakta din installatör för aktuell prisuppgift (se även här).



Tillbaka >>
Q: Hur lång livslängd har rören ?
A:

Wirsbo-PEX-rören tillverkas enligt gällande normer. Under förutsättning att Uponors installations- och skötselanvisningar följs, är den beräknade livslängden likvärdig med den tekniska livslängden för värmesystem.



Tillbaka >>

Q: Hur långa slingor kan man ha ?
A:

För Wirsbo-pePEX Q&E-rör 20x2 mm bör längden inte vara mer än 80–100 m, för Wirsbo-pePEX Q&E-rör 17x2 mm är den 80–85 m och för Wirsbo-evalPEX-rör 12x2 mm gäller 50–55 m.



Tillbaka >>

Q: Hur mycket isolering ska man ha om man installerar golvvärme ?
A:

Värmen ska sprida sig uppåt för att golvvärmen ska fungera bäst. Vid isolering i mellanbjälklag under golvvärmeplåtarna hindrar man värmen att sprida sig till underliggande våning. Vi rekommenderar att tilläggsisolera 150-200 mm under golvvärmeinstallationen.



Tillbaka >>

Q: Hur mycket plåt och hur tjock ska den vara ?
A:

För att få jämn värme på golvet skall aluminiumplåt användas. Uponor Golvvärmeplåt fördelar värmen. Golvytan skall täckas med 70–80% för att få en behaglig mjuk värme som är jämnt fördelad. Aluminiumplåtarnas tjocklek skall vara 0,3–0,6 mm beroende på rörets ytterdiameter.



Tillbaka >>

Q: Hur tjockt trägolv kan man ha ovanpå golvvärmen?
A:

Trägolvets totala tjocklek bör inte vara mer än 37 mm, exempelvis en 22 mm spånskiva plus ett 15 mm parkettgolv. Dock får inte tjockleken på massiva trägolv överskrida 30 mm.



Tillbaka >>

Q: Måste man ha en shuntgrupp när man har golvvärme ?
A:

Om man har blandade system t ex golvvärme på nedervåningen och vattenburna radiatorer på övervåningen så behövs i de flesta fall en shunt.
För att få rätt temperatur i golvvärmeslingorna på bottenvåningen så blandas vattnet från golvvärmen med vatten från värmekällan i en shunt (Push 12, 15, 22 eller 45). Vanligtvis är 30-35°C tillräcklig temperatur i betongbjälklag, medan radiatorsystemet på övervåningen oftast kräver 45-55°C i framledningstemperatur.
Som tumregel kan man säga att skiljer det mer än 10°C mellan de olika systemen så behöver man ha en shunt



Tillbaka >>

Q: Måste man ha rumstermostater eller kan man köra golvvärmen utan ?
A:

Den bästa komforten får du med rumstermostater och separat reglering i alla rum. Då kan du ställa in din idealtemperatur i varje rum.



Tillbaka >>

Q: Skall man ha rumstermostater med nattsänkning ?
A:

Det går att göra nattsänkning i rum med golv som är gjorda i lätta material, typ träkonstruktioner och flytande golv. Då kan värmen höjas och sänkas relativt snabbt. Det är dock tveksamt att använda sig av nattsänkning om man t ex vill hålla 20°C från 07.00-22.00 och resterande tid sänka lufttemperaturen 4 grader. I detta fall så hinner knappt temperaturen falla till 16°C innan systemet måste gå på igen för att hinna få upp temperaturen till 20°C till kl 07.00 igen.
I rum med betonggolv där det tar längre tid att ändra temperaturen så är det oftast onödigt med nattsänkning.

Nattsänkningen kan med fördel användas då man åker bort längre perioder och vill hålla en lägre temperatur i rummet. I offenliga lokaler såsom skolor och kontor mm kan nattsänkningen nyttjas med fördel eftersom man där bara vill hålla 20°C under 9-10 timmar om dygnet.



Tillbaka >>

Q: Vad gäller för klinker på trägolv eller spånskiva ?
A:

Ta kontakt med din klinkerleverantör. Det är nödvändigt att uppfyllla vedertagna böjstyvhetskrav, för att få ett formstabilt underlag för klinker. I annat fall kan träets rörelse orsaka sprickor i klinkern.



Tillbaka >>

Q: Vad gäller i oisolerade källargolv ?
A:

Det bästa är att isolera golvet och skydda mot fukt underifrån med en Platonmatta eller liknande under golvvärmerören.

Innan du sätter igång med arbetet, bör du kontrollera att det gamla källargolvet är torrt.



Tillbaka >>

Q: Vad kan man göra om det finns risk att vattnet i slingorna kan frysa ?
A:

Om det föreligger frysrisk rekommenderar Uponor att vattnet i golvvärmeslingorna blandas med frostskyddsvätska, t ex glykol (upp till 30%).



Tillbaka >>

Q: Vart vänder jag mig om jag vill ha hjälp med golvvärme?
A:

Din rörinstallatör hjälper dig med Uponor Golvvärmesystem. Titta under rubriken Rörarbeten i Gula Sidorna.



Tillbaka >>

Q: Vilka kvalité- och miljögodkännanden har Wirsbo ?
A:

Uponor AB är godkänt enligt kvalitetssystemet SS-EN ISO 9001. Wirsbo-PEX-rören, som är tillverkade av ren polyeten, tillverkas enligt gällande normer och uppfyller alla krav enligt gällande golvvärme-standard.



Tillbaka >>

Q: Vilka temperaturer gäller för golvvärme ?
A:

Framledningstemperaturer mellan 27–45°C är en tumregel. Rören är tillverkade för att klara betydligt högre temperatur.

Boverket rekommenderar en högsta golvytetemperatur på 26°C.

15 maj 2009

ställa in golvslinger?

Så här gör du:
1 Ställ alla flödesjusterdon i golvvärmefördelaren på max flöde

2 har du termostater ställs alla dessa på max

3 vänta ett dygn eller två och leta sedan rätt på det rum som är svalast. (Köp gärna en bra termometer eller helst, satsa på en IR-termometer. Den kan användas till en massa kul.)

4 flödesjusterdonet i det svalaste rummet blir utgångspunkten för justeringen och lämnas helt öppet

5 Stryp flödet stegvis i det näst svalaste rummet tills du samma temp som i svalaste rummet

6 vänta något dygn, finjustera

7 gå vidare rum för rum på samma sätt tills du har jämn temp i hela huset

8 slutligen kan du finjustera genom att strypa/släppa på flöde. Ex ströp jag lite i sovrummen och släppte på lite i badrummen.

Vart efter du styper i fördelaren får tidigare justerade rum ökat flöde och blir således lite varmare. Du kan därför få gå tillbaks och stypa lite på tidigare justerade rum.

Det tar lite tid men du lär känna din anläggning och rummens värmekaraktäristik på ett väldigt bra sätt på köpet.

Beroende på värmekälla kan olika deltaT (skillnad mellan temp på vattnet som går ut i golvvärmeslingorna och temp på returvattnet vara önskvärd. Det justerar du med golvvärmecirkulationspumpen. För lågt deltaT= sänk farten på pumpen, för högt deltaT=öka farten på pumpen.

Lågt deltaT ger jämnare värme i golven men kräver högre framledningstemperatur till golvvärmen=lite sämre COP (effektivitet på VP), högre deltaT tillåter lägre framledningstemp och pumpen går effektivare men det kan bli ojämn värme i golven. Det blir lite av en kompromiss mellan komfort och ekonomi.

Med en IR-termometer kan du kolla temp ut/tillbaks från golvvärmen direkt på slangarna i golvvärmefördelaren. En bit maskeringstejp på rören där du mäter gör att IR-termometern kan avläsa temp med hög precision.

Rätt injusterad ska deltaT på resp slinga i fördelaren vara ganska lika