15 maj 2009

ställa in golvslinger?

Så här gör du:
1 Ställ alla flödesjusterdon i golvvärmefördelaren på max flöde

2 har du termostater ställs alla dessa på max

3 vänta ett dygn eller två och leta sedan rätt på det rum som är svalast. (Köp gärna en bra termometer eller helst, satsa på en IR-termometer. Den kan användas till en massa kul.)

4 flödesjusterdonet i det svalaste rummet blir utgångspunkten för justeringen och lämnas helt öppet

5 Stryp flödet stegvis i det näst svalaste rummet tills du samma temp som i svalaste rummet

6 vänta något dygn, finjustera

7 gå vidare rum för rum på samma sätt tills du har jämn temp i hela huset

8 slutligen kan du finjustera genom att strypa/släppa på flöde. Ex ströp jag lite i sovrummen och släppte på lite i badrummen.

Vart efter du styper i fördelaren får tidigare justerade rum ökat flöde och blir således lite varmare. Du kan därför få gå tillbaks och stypa lite på tidigare justerade rum.

Det tar lite tid men du lär känna din anläggning och rummens värmekaraktäristik på ett väldigt bra sätt på köpet.

Beroende på värmekälla kan olika deltaT (skillnad mellan temp på vattnet som går ut i golvvärmeslingorna och temp på returvattnet vara önskvärd. Det justerar du med golvvärmecirkulationspumpen. För lågt deltaT= sänk farten på pumpen, för högt deltaT=öka farten på pumpen.

Lågt deltaT ger jämnare värme i golven men kräver högre framledningstemperatur till golvvärmen=lite sämre COP (effektivitet på VP), högre deltaT tillåter lägre framledningstemp och pumpen går effektivare men det kan bli ojämn värme i golven. Det blir lite av en kompromiss mellan komfort och ekonomi.

Med en IR-termometer kan du kolla temp ut/tillbaks från golvvärmen direkt på slangarna i golvvärmefördelaren. En bit maskeringstejp på rören där du mäter gör att IR-termometern kan avläsa temp med hög precision.

Rätt injusterad ska deltaT på resp slinga i fördelaren vara ganska lika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar