19 juli 2009

Ackumuleringens två huvudsystem


1. Installera shuntstyrning
ThermOmatic® sparar 22 procent energi jämfört med hus utan automatik enligt mätningar som SP redovisar i Råd&Rön nr 2/01. ThermOmatic känner av innetemperaturen snabbt och med hög noggrannhet. Är den inställd på 21°C ser den till att vattnet till elementen har exakt rätt temperatur så att den önskade temperaturen hålls. Vissa tider på dygnet ger gratisvärme från solinstrålning, personer, lampor, TV, spis, diskmaskin mm en stor del utav av den effekt på 3–4 kw som ditt hus behöver vintertid.






2. Justera fördelningen av vattenflödet mellan radiatorerna.
Det är mycket vanligt i villor att flödet till radiatorerna inte är injusterat. Följden blir att de minsta radiatorerna inte tar hand om värmen i vattnet. Returen blir lika varm som tilloppet. Samtidigt blir de stora radiatorerna inte varma. Detta brukar kompenseras med större pump och att shuntautomatiken ökar framtemperaturen. Följden blir högre returtemperatur= högre energiförbrukning=sämre skiktning=mindre lagrad energimängd= sämre komfort...
Detta är ofta lätt åtgärdat. I många hus finns det injusteringsbara radiatorventiler. Om inte, har Danfoss och andra tillverkare billiga ventiler som är lätta att ställa in.
En enkel, men fullt tillräcklig, injustering, som inte behöver ta mer än en timme, är att (om man har Danfoss 10/15-ventil) ställa strypringen på 2 för små radiatorer, på 4 på mellanstora och 7 på stora radiatorer.
Ovanstående gäller tvårörssystem. I hus med ettrörssystem är radiatorerna sammankopplade i två eller flera slingor. Om man minskar flödet genom att sänka hastigheten på pumpen skall man justera slingventilerna så att returtemperaturen blir densamma på alla slingor.









3. Ställ pumpen på lägre hastighet eller
montera tryckstyrd pump. Med rätt flödesfördelning mellan radiatorerna kan man sänka returtemperaturen ytterligare genom att ställa pumpen på ett lägre varvtal. Förutom lägre returtemperatur och energiåtgång sparar man
100–200 kronor per år i strömkostnad. I större hus och vid nyinstallation är det motiverat att byta till tryckstyrd pump som automatiskt anpassar flödet efter behovet. Besparingen blir i dessa hus 200–500 kronor per år i strömkostnad. Dessutom får man bättre värmeekonomi.

4. Montera radiatortermostater

Termostatventiler ger ytterligare besparing. De stänger av värmen i de rum som får gratis värmetillskott. De spar även värme i de rum som man vill ha några grader lägre temperatur i. I hus med innegivarstyrd automatik, t.ex. ThermOmatic CBJ, skall man inte använda termostat-ventil i det rum där innegivaren är monterad.




5. Montera dragbegränsare.
En mycket enkel anordning, som förenklar eldningen och minskar förlusterna, är en dragbegränsare (DB) som släpper in pannrumsluft direkt i skorstenen. I början av eldningen när draget i skorsten är litet är DB stängd. När eldningen pågått en stund ökar draget i skorsten pga av att den blivit varm. Då öppnar DB och släpper in "tjuvluft" som håller draget och därmed rökgastemperaturen från pannan konstant.
Utan DB ökar draget och därmed rökgas-temperaturen okontrollerat i en själv-accelererande process. Med dragberänsare arbetar pannan lugnt på en jämn effekt och optimal verkningsgrad. Efter eldningen kyls inte pannan genom att skorstenen suger kall luft genom pannan. Dragbegränsaren skickar denna luft direkt in i skorsten förbi pannan. Det är viktigt att man efter avslutad eldning stänger dragluckorna och spjället samt ställer upp eventuell DB-lucka så att inte pannvärmen försvinner ut i skorsten. En panna kan annars förlora lika mycket värme till skorsten som hela huset gör åt.


Med…

…Laddomat® och ThermOmatic®, bra vedpanna, välisolerad ackumulatortank, rätt inställning, rätt skötsel, får man en bekväm och effektiv vedeldningsanläggning.




Till sist
• Klyv veden väl så torkar den lättare.
• Vedträna skall vara av samma längd och grovlek.
• Torka veden väl under tak, gärna åtkomlig för sol och vind.
• Förvara veden i pannrummet ett tag före eldning.
• Veden bör vara pannrumsvarm och under
20 procent fukthalt för att ge bästa verkningsgrad.
• Stapla veden omsorgsfullt i eldstaden. Anpassa vedinlägget efter värmebehovet.
• Sota pannan ofta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar