9 juli 2009

Tips

Droppande kran

Nonchalera aldrig en kran som står och droppar.
Vid första tendens till läckage skall kranen packas om omedelbart. I värsta fall finns risken att kranen förstörs.
En droppande kran kan i vattenförbrukning kosta 600 kr/år.


Obehagliga dofter

Länge sedan du rensade avloppett till diskhon....?
Låt bli kaustiksodan! Denna förvärra situationen och för rörmokaren som till slut måste tillkallas är det inte så muntert med "skvättande" soda vid rensningen. Kaustiksodan kan också på lång sikt fräta sönder ditt rörledningssystem.

Ta i stället för vana att regelbundet mekaniskt rengöra vattenlås och rör. Fett från stekpannan och annat som transporteras genom avloppet får förr eller senare fäste i rören. Dessa fettavlagringar surnar så småningom och sprider allt annat än väldoft.

Vid stopp längre ner i avloppet kan ett vacum uppstå som suger ut vattnet ur vattenlåset. Detta innebär en fri spridning av gaser direkt från avloppet upp till dig i kök och badrum.

Fallande vattentemperatur

Om termoststblandaren till duschen får stå orörd på en och samma temperatur under lång tid kan det hända att vattnet helt plötsligt en
dag faller i temperatur efter ett par minuters duschande.

Kontrollera att du har varmvatten i husets övriga kranar - om så är fallet kan du räkna med att reglerkäglan i termostaten till duschen har
fastnat, på grund av att du inte motionerat den. Problemet åtgärdas genom att reglerkäglan smörjs upp med silikonfett.

Ta för vana att då och då motionera din termostatblandare genom att ställa in max och minitemperatur under dusch.

Tjutande vattenledningsrör

Viberationer och tjut i rör i vattenledningssystemet beror många gånger på att en packning i krankägeln på din blandare eller kran
behöver bytas.

Lufta elementen

Det finns inga genvägar om du vill lufta dina element på rätt sätt.
Det första du måste göra är att stänga av cirkulationspumpen och öppna shunten fullt. Vänta sedan några minuter innan du luftar elementen. Systemet måste sedan fyllas upp med vatten. Har du ett öppet system fyller du tills det kommer vatten ur skvallerröret.
Med ett slutet system fyller du till cirka 1bar på din tryckmätare.

Tio tips för lägre energikostnad

Tänk på att en enda grad lägre temperatur i bostaden minskar din uppvärmningskostnad med ca.5%.

Planera in tvätt och låt diskmaskinen arbeta under de timmar du betalar nattaxa för din el. Se till att maskinerna kan gå fullmatade.

Visst är det ljuvligt med ett bad - och det ska vi unna oss...
Men ekonomin mår väl av en kort dusch i stället. Tala också om för familjens tonåring att en dusch på 20 minuter kostar fyra gånger mer än en fem minuters dusch.

Räkna på kostnaden att installera en värmepump. En stor investering, men du kan spara rejäla slantar på kontot uppvärmning.

Se till att inga kranar står och droppar dygnet runt.
Täta dem och du kan spara 600 kr/år.

Fäll ner persiennerna under natten.

Tänk på hur du möblerar. Placerar du soffgruppen framför elementet kan du i värsta fall försämra värmeavgivningen med 50%.

Arbetar hela familjen utanför bostaden dagtid är det en god idé att din varmvattenberedare värms med nattaxans billigare el.

Har du en extremt hög temperatur på varmvattnet så sänker du denna och installerar termostatblandare vid tappstället. Tänk dock på risken för
Legionella och sänk aldrig temperaturen i beredaren under 55 grader.

Inför höst och vinter ser du över alla fönster och dörrar.
Ny tätningslist där det behövs.

Tänk på...

Tvättmedel

att inte överdosera tvättmedlet vid tvätt. Undvik fosfatmedel om du inte är ansluten till ett utbyggt reningsverk.

Maskindiskmedel

att maskindiskmedel har högt pH-värde, är frätande och farliga att få i sig.
Använd ett miljömärkt medel. Maskindiskmedel utan fosfat kan ge kalkavlagringar i diskmaskinen. Kör därför ett diskprogram med tom maskin och doseringen 2 matskedar citonsyra i stället för diskmedel lite då och då.

Spolglans

att spolglans ger ett onödigt tillskott av tensider till miljön. Behovet av spolglans finns i regioner med kalkrikt vatten. Dock.... Lika skinande champagneglas som i reklamfilmen på TV kommer du aldrig att få.

WC medel

att många wc-medel innehåller syror som är frätande och irriterar huden.
Använd aldrig dessa medel tillsammans med klorblekmedel vid toalett rengöring - giftiga gaser kan bildas. Vanligt handdiskmedel fungerar bra vid toalettrengöring. Citronsyra tar bort kalkavlagringar och för rostfläckar använder du vinsyra.

WC hygienmedel

att "luktagott" klossen innehåller parafymer som avges till rumsluften och kan ge irritationsproblem. För miljön är dessa doftämnen inte speciellt skadliga, förutom att de tillför en liten mängd onödiga tensider.

Kaustiksoda

att kaustiksoda är mycket starkt frätande för hud och ögon. Naturligtvis också mycket farligt att få i sig. Kaustiksodan är inte miljöfarlig. Däremot farlig för den rörmokare som så småningom måste ta hand om den manuella rensningen av dina igengrodda rör. På lång sikt kan kaustiksodan också fräta sönder rören i avloppssystemet.

1 kommentar:

  1. OJ! där lärde jag mig något nytt!
    min rörmokare som lärde mig lufta element var tydligen inte så duktig...

    SvaraRadera